Lettsaltet lammekjøtt

Salt kjøtt og klubb er en tradisjonsrik norsk rett. Salting av kjøtt er den gamle oppbevaringsmetoden vi brukte før fryseren tok over. Lettsalting av kjøtt kunne forlenge holdbarheten i flere uker etter at dyret var slaktet om høsten. Det gir en frisk og egenartet smak på kjøttet som mange setter pris på.

Porsjoner: 4

Slik gjør du:

  1. Lammekjøttet kan kjøpes ferdig lettsaltet i butikken. Du kan ellers salte det selv ved å gni kjøttet godt inn med salt og la det ligge natten over i kjøleskapet. Husk å skylle saltet av før koking.
  2. Legg kjøttet i usaltet, kokende vann ? det skal være rikelig med vann. La det koke opp, fjern skummet og la det trekke i ca. 1 time.
  3. Sausen lages ved å tilsett purre i den kokende kraften, og rør inn maisennamelblandingen.

Server med saus, kokt kålrot, gulrot og raspeball (raspeball kan lages fra pose).

Ingredienser:

  • 1 kg lammebog evt. nakke eller bryst, i skiver 
  • 5 ss salt

Saus:

  • 5 dl lammekraft
  • 1 ss maisennamel utrørt i
  • 2 ss kaldt vann
  • ½ stk. purre i tynne skiver
  • ½ ts nykvernet pepper